Mantelzorgwoningen, ontworpen voor diegenen die zorg nodig hebben en de mensen die voor hen zorgen, vormen een brug van compassie en nabijheid in een wereld waar afstand en tijd vaak uitdagend kunnen zijn. Deze woningen bieden families de gelegenheid om dichter bij elkaar te zijn, vooral in tijden waarin een familielid extra hulp en zorg nodig heeft.

Het concept van ‘thuis’ evolueert voortdurend. Mantelzorgwoningen en Tiny Houses zijn daarom op de voorgrond getreden als vernieuwende benaderingen van huisvesting

Het grote voordeel van mantelzorgwoningen is de persoonlijke, comfortabele ruimte die ze bieden aan degenen die zorg nodig hebben, terwijl ze tegelijkertijd zorgverleners dichtbij en beschikbaar houden. Dit samenspel creëert een warme, liefdevolle omgeving die het welzijn van alle betrokkenen bevordert.

Inhoud van deze pagina

Wat is een Mantelzorgwoning?

Een mantelzorgwoning is een aparte woning die nauw aansluit bij een hoofdwoning, specifiek ingericht voor iemand die behoefte heeft aan zorg. Het kan een klaarstaande woning zijn die bijvoorbeeld in je tuin wordt geplaatst, een uitbreiding van het huidige huis, of een bestaande structuur zoals een garage die getransformeerd wordt tot mantelzorgwoning. Het doel van een mantelzorgwoning is om een oplossing te bieden die zowel de zorg ontvanger als de zorgverlener in staat stelt dicht bij elkaar te wonen, terwijl ze toch een mate van onafhankelijkheid behouden.

Behoefte in de Samenleving

Met de voortschrijdende vergrijzing van de samenleving is de vraag naar mantelzorgwoningen toegenomen. Tegen 2030 zal het aantal 75-plussers stijgen tot 2,1 miljoen, en tegen 2040 tot 2,5 miljoen. Van de huidige groep 75-plussers woont een overweldigende 92% zelfstandig, een trend die zich voortzet bij 90-plussers. De voorkeur gaat uit naar het zo lang mogelijk zelfstandig wonen in hun vertrouwde omgeving. Tussen 2018 en 2040 wordt verwacht dat het aantal zelfstandig wonende 75-plussers dat mantelzorg ontvangt met bijna 70% zal stijgen, van 230.000 naar bijna 390.000 personen. De toenemende vraag naar mantelzorg wordt vooral opgevangen door werkende mantelzorgers, waarvan het aantal naar verwachting zal stijgen van 1,8 miljoen in 2020 naar 2,1 miljoen in 2040.

Juridische en Regelgevende Aspecten

Het plaatsen van een Tiny House in je tuin kan in sommige gevallen vergunningplichtig zijn, afhankelijk van de grootte en locatie van het bijgebouw, en dit kan per gemeente verschillen. Aan de andere kant, het realiseren van een mantelzorgwoning of pre-mantelzorgwoning kent vaak een soepeler traject. Deze woningen kunnen veelal vergunningsvrij worden geplaatst, wat het proces aanzienlijk vereenvoudigt. Het verschil in vergunningtraject tussen Tiny Houses en mantelzorgwoningen of pre-mantelzorgwoningen illustreert het gemak waarmee je een zorgwoning kunt plaatsen, en de bijdrage die dit kan leveren aan het vergemakkelijken van de zorg voor een naaste.

mantelzorgwoning keuken met dineer tafel en vide voor opslag

Pre-mantelzorgwoning

Pre-mantelzorgwoningen worden gebouwd met het oog op toekomstige zorgbehoeften, een vooruitziende aanpak die families in staat stelt om proactief te handelen voordat de noodzaak van mantelzorg daadwerkelijk aan de orde is. De kern van de pre-mantelzorgwoning is anticipatie; het creëren van een woonruimte voor een oudere familielid nog voordat deze externe zorg behoeft, en daarmee het verlichten van de toekomstige lasten en het vergemakkelijken van de overgang naar mantelzorg wanneer dat nodig is.

Wat is een Pre-mantelzorgwoning?

Een pre-mantelzorgwoning is een soort mantelzorgwoning die wordt gebouwd of geplaatst voordat de mantelzorg daadwerkelijk nodig is. In essentie, het stelt gezinnen in staat om proactief te zijn in hun zorgplanning. Dit type woning wordt vaak overwogen wanneer ouderen, hoewel nog steeds onafhankelijk, kiezen voor het wonen dichtbij hun kinderen om voorbereid te zijn op eventuele toekomstige zorgbehoeften​.

Voordelen van Pre-mantelzorgwoningen

Het anticiperen op toekomstige zorgbehoeften via een pre-mantelzorgwoning heeft meerdere voordelen. Het biedt een veilige en comfortabele woonruimte voor ouderen, terwijl het ook gemoedsrust biedt aan familieleden die weten dat ze gemakkelijk zorg kunnen verlenen wanneer dat nodig is. Het bespaart ook tijd en moeite op de lange termijn, omdat er al voorzieningen zijn getroffen voor de zorgbehoeften van de oudere familielid voordat deze daadwerkelijk aan de orde zijn.

Juridische Overwegingen

De regels rond het plaatsen van een pre-mantelzorgwoning zijn vrij simpel. Nadat je de vergunning hebt gekregen, heb je 10 jaar de tijd om te kijken of er mantelzorg nodig is. Is dat het geval? Dan verandert je pre-mantelzorgwoning in een echte mantelzorgwoning en hoef je je geen zorgen meer te maken over vergunningen. De woning mag dan blijven staan zolang er zorg nodig is. Het is een beetje alsof je woning met je mee evolueert, klaar om een helpende hand te bieden wanneer dat nodig is! Er zijn ook een paar voorwaarden verbonden aan wie in de pre-mantelzorgwoning kan wonen. Zo moet de zorgbehoevende minimaal de AOW-leeftijd hebben bereikt, er moet een directe familieband zijn tussen de bewoners van het hoofdpand en de pre-mantelzorgwoning

mantelzorgwoning woonkamer met televisie en bank. schilderij ter decoratie en design lamp

Vergunningsvrij Mantelzorgwoning plaatsen

Het proces van vergunningsvrij bouwen voor mantelzorgwoningen is relatief ongecompliceerd, wat het mogelijk maakt om op een snelle en eenvoudige manier extra ruimte te creëren voor zorgbehoevenden. Het is niet nodig om een omgevingsvergunning aan te vragen voor het oprichten van een mantelzorgwoning op eigen terrein, wat dit proces vergelijkbaar maakt met het bouwen van een garage of tuinhuis​. Echter, sinds 2014, zijn er enkele algemene landelijke regels opgesteld die gevolgd moeten worden, hoewel deze regels per gemeente vrij te interpreteren zijn.

Voorwaarden voor vergunningsvrij bouwen

De grootte van de mantelzorgwoning, de locatie, en de duur van de zorg zijn belangrijke factoren die van invloed zijn op de mogelijkheid tot vergunningsvrij bouwen. De mantelzorgwoning mag vergunningsvrij alleen geplaatst worden bij een bestaande woning op het achtererfgebied. Bovendien is de mantelzorgwoning vergunningsvrij maximaal 100 m2 groot. De exacte vereisten kunnen variëren, dus het is essentieel om bij de lokale gemeente te informeren naar de specifieke regels en vereisten​.

Technische Bouwregels

Bij het vergunningsvrij bouwen van een mantelzorgwoning moeten de technische bouwregels, zoals vastgelegd in het Bouwbesluit, worden nageleefd. Deze regels betreffen de veiligheid, gezondheid en milieuaspecten van de bouw, en zijn essentieel om ervoor te zorgen dat de mantelzorgwoning veilig en geschikt is voor bewoning​.

Beëindiging van Mantelzorg

Als de mantelzorgrelatie eindigt, mag het bouwwerk niet langer gebruikt worden als woning. Hoewel het niet verplicht is om de mantelzorgwoning af te breken, moeten bepaalde aanpassingen, zoals het verwijderen van de keuken en badkamer, worden gemaakt om aan de regelgeving te voldoen.

Speciale Gevallen

In speciale gevallen, zoals bij monumenten of beschermde stadsgezichten, zijn er aanvullende regels en is er meestal wel een omgevingsvergunning nodig voor de bouw van een mantelzorgwoning.

Overige Regelgeving

Naast de genoemde regels en voorwaarden, kunnen er ook andere relevante wetten en regels van toepassing zijn op het vergunningsvrij bouwen van mantelzorgwoningen. Het is daarom aanbevolen om altijd contact op te nemen met jouw lokale gemeente voor de meest actuele en relevante informatie omtrent het vergunningsvrij bouwen van mantelzorgwoningen. Neem ook nog een kijkje op de officiële website pagina van de rijksoverheid betreffend mantelzorgwoningen.

tiny house slaapkamer met twee persoons bed

Een mantelzorgwoning kopen

Bij het uitkiezen van een locatie en model voor jouw mantelzorgwoning komen verschillende overwegingen om de hoek kijken. Als eerste stap is het belangrijk om te controleren of een mantelzorgwoning op de door jou gewenste locatie is toegestaan volgens de bouw- en gebruiksregels van het bestemmingsplan. Vervolgens kunnen het type en de grootte van de woning, de gekozen materialen, en het niveau van aanpassingen en voorzieningen de prijs van de mantelzorgwoning beïnvloeden. Ook de bouwkosten zijn afhankelijk van jouw persoonlijke wensen en de faciliteiten die de mantelzorgwoning moet hebben. Bij de keuze van een model uit onze collectie, kun je kiezen voor een standaard model of zelfs een compleet op maat gemaakte woning die volledig aansluit bij de omgeving en jouw specifieke eisen.

Geïnteresseerd in een van onze modulaire woningen die kunnen toegepast worden als mantelzorgwoningen? Neem dan gerust contact met ons op. Of vul het formulier in en ontvang direct onze volledige brochure met alle opties en prijzen en uitvoeringen in je mailbox.