Hé jij daar, ben je op zoek naar een nieuwe investeringsmogelijkheid? Overweeg eens om te investeren in Tiny Houses! In deze uitgebreide gids zal ik je alles vertellen wat je moet weten over investeren in deze schattige en compacte woningen.

Inhoud van deze pagina

Definitie van Tiny Houses

Een Tiny House is een kleine, maar complete woning die op een duurzame manier is gebouwd en bedoeld is om zelfvoorzienend te zijn. Het idee achter Tiny Houses is om te leven met minder spullen en meer bewust te zijn van de impact die we hebben op het milieu.

Er is geen vaste definitie van wat precies een Tiny House is, maar over het algemeen wordt aangenomen dat het gaat om een woning met een oppervlakte van minder dan 50 vierkante meter. Een Tiny House kan op verschillende manieren gebouwd worden, bijvoorbeeld op wielen om verplaatsbaar te zijn, of op een vaste locatie 

Vaak worden Tiny Houses gebouwd met duurzame materialen en technieken, zoals zonnepanelen, regenwateropvang en goeie isolatie. Het doel is om zoveel mogelijk zelfvoorzienend te zijn en minder afhankelijk te zijn van het energie- en waterverbruik van grote huizen.

Hoewel Tiny Houses klein zijn, is het de bedoeling dat ze functioneel zijn en alles bevatten wat nodig is voor een comfortabel leven. Een Tiny House kan bijvoorbeeld een keuken, een badkamer, een slaapkamer en een woonkamer hebben, en sommige Tiny Houses hebben zelfs extra ruimte om te werken of te ontspannen of extra slaapkamers.

Voordelen van Investeren in Tiny Houses

Investeren in Tiny Houses heeft vele voordelen. Ze zijn betaalbaar, duurzaam en gemakkelijk te onderhouden. Bovendien is er een groeiende vraag naar deze kleine woningen, vooral bij mensen die op zoek zijn naar een minimalistische levensstijl of een betaalbare woning.

Hier zijn een paar redenen waarom mensen geïnteresseerd zijn in het investeren in deze kleine huizen:

 • Kostenbesparing: Tiny Houses zijn over het algemeen veel goedkoper dan traditionele huizen. Dit betekent dat investeerders minder geld hoeven uit te geven om een woning te kopen en te onderhouden. Bovendien zijn Tiny Houses vaak zeer energiezuinig en kunnen investeerders geld besparen op hun energierekeningen.

 • Duurzaamheid: Tiny Houses zijn vaak gebouwd met duurzame materialen en zijn ontworpen om zo min mogelijk impact op het milieu te hebben. Investeren in een Tiny House is dan ook een manier om bij te dragen aan een duurzame toekomst.

 • Flexibiliteit: Tiny Houses zijn gemakkelijk te verplaatsen, waardoor investeerders meer flexibiliteit hebben in waar ze hun woning kunnen plaatsen. Dit kan handig zijn voor mensen die vaak van baan veranderen of die graag reizen.

 • Minimalisme: Tiny Houses moedigen een minimalistische levensstijl aan, waarbij mensen leren om met minder tevreden te zijn. Dit kan helpen om de focus te leggen op wat echt belangrijk is in het leven en kan bijdragen aan een gelukkiger en meer bevredigend bestaan.

 • Innovatie: Tiny Houses zijn een relatief nieuw concept en er wordt voortdurend geëxperimenteerd met nieuwe ontwerpen en materialen. Investeren in Tiny Houses biedt dan ook de mogelijkheid om deel te nemen aan een opwindende en groeiende industrie.

 • ROI: De tijd om je investering terug te verdienen is erg laag. Met een slimme strategische aanpak kan een geplaatst Tiny House al binnen 3 jaar worden terugverdiend. Reguliere huisvesting komt hier verre vandaan in de buurt. Wees daarom slim, en wees een van de eersten.

Wist je dat de gemiddelde Tiny House eigenaar minder dan €68.000 betaalt voor hun woning? Dat is aanzienlijk minder dan de kosten van een traditioneel huis.

Marktanalyse

Nu we weten wat Tiny Houses zijn en waarom ze zo geweldig zijn, laten we eens kijken naar de huidige stand van de markt voor deze kleine huizen.

De vraag naar Tiny Houses groeit snel, vooral onder millennials. Steeds meer mensen willen kleiner wonen en minder uitgeven aan al veel te dure woningen. Daarnaast zijn er ook steeds meer Tiny House community’s die ontstaan en de populariteit van Tiny Houses stimuleren.

Potentiële Groei van de Markt

De markt voor Tiny Houses heeft veel potentieel voor groei, vooral gezien de groeiende vraag naar duurzame en milieuvriendelijke woningen. Het is ook een aantrekkelijke optie voor mensen die financiële onafhankelijkheid nastreven en/of op zoek zijn naar een alternatieve levensstijl.

Vergelijking met de Traditionele Huizenmarkt

Hoewel de markt voor Tiny Houses nog relatief klein is in vergelijking met de traditionele huizenmarkt, groeit deze snel en wordt er steeds meer aandacht aan besteed. Bovendien hebben Tiny Houses het voordeel dat ze veel goedkoper zijn dan traditionele huizen, waardoor ze voor veel meer mensen haalbaar zijn. Ook qua investeringen zal de Return on Investment veel sneller bereikt worden.

Tiny House in de achtertuin met veel planten en bomen

Vergelijking van Financieringsopties

Er zijn verschillende financieringsopties beschikbaar voor het kopen van een Tiny House, afhankelijk van je financiële situatie en de beschikbaarheid van krediet. Hier zijn enkele veelvoorkomende financieringsopties voor Tiny Houses:

 • Spaargeld: Als je voldoende spaargeld hebt, kan het kopen van een Tiny House contant de meest voordelige optie zijn. Hiermee vermijd je rente en aflossingen op een lening.
 • Persoonlijke lening: Een persoonlijke lening kan een goede optie zijn als je geen geld hebt om een Tiny House te kopen, maar wel een goede kredietwaardigheid hebt. De rente op een persoonlijke lening is doorgaans hoger dan een hypotheek, maar omdat Tiny Houses minder kosten dan traditionele huizen, is het bedrag dat je leent waarschijnlijk lager.

 • Hypotheek: In sommige gevallen kan het mogelijk zijn om een hypotheek te krijgen voor een Tiny House. Dit is echter vaak afhankelijk van de specifieke omstandigheden van de koper en het type Tiny House dat wordt gekocht. Het is belangrijk om te weten dat een hypotheek doorgaans alleen beschikbaar is voor permanente woningen en Tiny Houses die voldoen aan bepaalde veiligheids- en bouwnormen.

 • Crowdfunding: Sommige mensen financieren hun Tiny House via crowdfunding. Dit is een proces waarbij verschillende investeerders kleine bedragen investeren om een groot bedrag te verzamelen. Crowdfunding kan een goede optie zijn als je geen toegang hebt tot andere financieringsopties.

Bij het kiezen van een financieringsoptie is het belangrijk om rekening te houden met de rente, de looptijd en de voorwaarden van de lening. Het kan ook nuttig zijn om met een financieel adviseur te praten om de beste optie voor jouw specifieke situatie te bepalen.

 

Voor- en Nadelen van Elke Financieringsoptie

Hieronder volgen de voor- en nadelen van de eerder genoemde financieringsoptie voor Tiny Houses:

 1. Hypotheeklening:
 • Voordelen: Lage rentevoet, langere looptijd, mogelijkheid om de hypotheekrente af te trekken van de belastingen.
 • Nadelen: Hoge kredietwaardigheid vereist, uitgebreide kredietcheck en documentatie vereist, verminderde flexibiliteit bij afbetaling.
 1. Persoonlijke lening:
 • Voordelen: Snelle goedkeuring en uitbetaling, geen onderpand vereist, flexibele afbetalingsvoorwaarden.
 • Nadelen: Hogere rentevoet, kortere looptijd, kleinere kredietlimiet.
 1. Creditcards:
 • Voordelen: Snelle toegang tot geld, geen onderpand vereist, gemakkelijke betalingsopties.
 • Nadelen: Hoge rentevoet, hoge kredietkosten, hoge schuldenlast.
 1. Crowdfunding:
 • Voordelen: Gemakkelijke toegang tot kapitaal, verhoogde exposure voor uw project, ondersteuning van gemeenschapsleden.
 • Nadelen: Mogelijkheid om slechts een beperkt bedrag op te halen, minder zekerheid over succesvolle financiering, het delen van winst met investeerders.
 1. Spaargeld:
 • Voordelen: Geen schulden, geen rentelasten, volledige controle over het eigendom.
 • Nadelen: Mogelijkheid van verminderde liquiditeit, mogelijke vermindering van andere investeringsmogelijkheden, risico op verlies van kapitaal.

Het is belangrijk om alle bovenstaande voor- en nadelen af te wegen en de financieringsoptie te kiezen die het beste past bij uw financiële situatie en doelstellingen.

Tiny House op vrachtwagen richting grond plaats
Tiny House in de lucht gehezen met een hijskraan
Tiny House installatie op de gekochte grond, mannen in blauw shirt die aan het werk zijn

Marketing en Promotie

Nu je Tiny House gebouwd is en op zijn plek staat, is het tijd om huurders te vinden. Dit kan lastig zijn, vooral als je net begint en nog geen naamsbekendheid hebt. Hier zijn een aantal marketingstrategieën die je kunt gebruiken om je Tiny House te promoten. 

Er zijn verschillende manieren om huurders te vinden voor jouw Tiny House. Hier zijn enkele suggesties voor marketing en promotie:

 • Online advertenties: Plaats een advertentie op websites zoals Airbnb, Booking.com en TinyFindy. Hiermee bereik je een groot publiek dat op zoek is naar accommodatie.

 • Sociale media: Gebruik platforms zoals Facebook en Instagram om je Tiny House te promoten. Plaats foto’s en beschrijvingen van het huisje en de locatie, en nodig potentiële huurders uit om contact op te nemen.
 • Mond-tot-mondreclame: Vraag vrienden, familie en andere mensen die je kent om jouw Tiny House te delen met hun netwerk. Het kan ook helpen om contact te leggen met andere verhuurders van Tiny Houses en te vragen of ze jouw huisje willen promoten.

 • Lokale evenementen: Neem deel aan lokale evenementen en beurzen om jouw Tiny House te promoten. Dit kan helpen om potentiële huurders te ontmoeten en hun interesse te wekken.

 • Adverteren in lokale kranten en tijdschriften: Plaats een advertentie in lokale publicaties om mensen in de buurt op de hoogte te stellen van jouw Tiny House.

Het is belangrijk om te onthouden dat het vinden van huurders voor een Tiny House tijd kan kosten en veel inspanning kan vergen. Door een goede marketingstrategie te ontwikkelen en verschillende methoden uit te proberen, vergroot je de kans om succesvol te zijn en jouw Tiny House te verhuren aan de juiste huurders.

Sociale Media

Sociale media kan een krachtig hulpmiddel zijn bij het promoten van je Tiny House. Maak een Instagram- of Facebook-account aan en post regelmatig foto’s van je Tiny House en de omgeving. Gebruik relevante hashtags om je bereik te vergroten en volg andere Tiny House-accounts om een netwerk op te bouwen.

Advertenties

Overweeg het plaatsen van online advertenties om je Tiny House te promoten. Je kunt advertenties plaatsen op platforms zoals Airbnb, Booking.com of op sociale media-platforms zoals Instagram of Facebook. Houd er rekening mee dat je voor deze platforms een commissie moet betalen voor elke boeking die via hen binnenkomt.

Mond-tot-mondreclame

Mond-tot-mondreclame kan een effectieve manier zijn om nieuwe huurders te vinden. Zorg ervoor dat je huurders een geweldige ervaring hebben tijdens hun verblijf en vraag om beoordelingen op platforms zoals Airbnb. Als je huurders tevreden zijn, zullen ze waarschijnlijk hun vrienden en familie vertellen over hun verblijf in je Tiny House.

Tiny House in de achtertuin met veel planten en bomen

Verhuurbeheer

Verhuurbeheer van je tiny house is een belangrijke stap als je van plan bent om je huisje te verhuren. Het hebben van een goede verhuurbeheerstrategie is van cruciaal belang om je huurders tevreden te houden en om ervoor te zorgen dat je een betrouwbare en constante inkomstenstroom hebt.

Daarnaast moet je ervoor zorgen dat je een duidelijk huurcontract opstelt dat de rechten en verplichtingen van zowel de huurder als de verhuurder duidelijk definieert. Het contract moet informatie bevatten over betalingsmethoden, huurtermijnen en eventuele boetes of strafrechtelijke sancties die van toepassing zijn als een huurder zich niet aan de huurovereenkomst houdt.

Overweeg het inschakelen van een professioneel verhuurbeheerbedrijf om je tiny house te verhuren en te beheren. Dit kan je veel tijd en moeite besparen en ervoor zorgen dat je tiny house altijd verhuurd is.

Een van de belangrijkste aspecten van verhuurbeheer is om ervoor te zorgen dat je je huurders goed selecteert. Het is belangrijk om een screeningproces te hebben om ervoor te zorgen dat je alleen huurders kiest die betrouwbaar zijn en die in staat zijn om de huur op tijd te betalen.

Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je regelmatig communiceert met je huurders en dat je eventuele problemen snel oplost. Je moet bereikbaar zijn voor vragen of problemen die je huurders mogelijk hebben en zorg ervoor dat je snel oplossingen biedt voor eventuele problemen.

Als afsluiter, Tips voor het Onderhoud van Tiny House Investeringen

 • Controleer regelmatig op lekkages en waterschade. Zorg ervoor dat het dak en de ramen goed afgedicht zijn om lekkages te voorkomen. Controleer ook regelmatig de waterleidingen en de afvoer om ervoor te zorgen dat er geen lekkages zijn.
 • Houd het Tiny House schoon. Maak het huis regelmatig schoon, zowel van binnen als van buiten. Verwijder bladeren, takken en vuil van het dak en de regenpijpen om te voorkomen dat deze verstopt raken.

 • Controleer de elektrische bedrading en apparaten. Elektrische problemen kunnen gevaarlijk zijn en moeten snel worden aangepakt. Controleer regelmatig de bedrading en zorg ervoor dat alle apparaten goed werken.

 • Vergeet het onderhoud van de buitenkant niet. De buitenkant van het Tiny House kan worden aangetast door weer en wind. Zorg ervoor dat de verf of afwerking in goede staat blijft om schade te voorkomen.

 • Neem regelmatig een inspectie van het Tiny House. Doe dit minstens een keer per jaar om er zeker van te zijn dat het huis veilig is en om eventuele problemen tijdig te kunnen oplossen.

Met deze tips zorg je voor een goed onderhoud van je Tiny House investering en behoud je de waarde en veiligheid van het pand.

Neem contact op

Ben je geïnteresseerd te investeren in een van onze Tiny House modellen? Neem contact met ons op of vul het formulier in om onze volledige brochure te ontvangen met alle: opties, prijzen, afmetingen en modellen.

Tiny House hub Logo Licht