Het is essentieel om op de hoogte te zijn van de wetgeving omtrent Tiny Houses voordat je begint met het plannen en bouwen van jouw droom Tiny House. De wetgeving en het bouwbesluit voor Tiny Houses in Nederland zijn complex en kunnen per gemeente verschillen.

Inhoud van deze pagina
  • Ruime collectie
  • Service van A t/m Z
  • Kant-en-Klare oplevering
  • Scherpe prijzen

Bestemmingsplan

Het bestemmingsplan vormt een leidraad waarin de gemeente aangeeft welke functies op specifieke locaties zijn toegestaan. Deze functies kunnen variëren van woongelegenheden en verkeerslocaties tot landbouwgronden en groene zones. Voor je begint met bouwen, is het noodzakelijk om te controleren of je bouwproject voldoet aan de regels van het bestemmingsplan van je gemeente.

Specifiek voor de bouw of plaatsing van een Tiny House voor permanente bewoning, dus niet als vakantiehuis maar als permanente woonst, is het belangrijk dat de locatie een woonbestemming heeft. Je kunt de toegewezen bestemming van je gekozen locatie controleren op ruimtelijkeplannen.nl.

Bouwgrond en wetgeving voor Tiny Houses

De grond waarop je Tiny House komt te staan, moet zoals eerder vermeld de juiste bestemming hebben, namelijk ‘wonen’. Dit is ook opgenomen in het bestemmingsplan van de gemeente en deze kan je ook opvragen.

De kosten van de grond zijn afhankelijk van de grootte van de kavel en provincie. Veel gemeenten hebben momenteel nog geen specifieke bepalingen over de prijzen van grond voor Tiny Houses. In gemeenten waar dit wel het geval is, wordt de grond vaak residueel berekend op dezelfde manier als voor vrijesectorwoningen en indien nodig getaxeerd. Het komt ook veel voor dat de grond niet wordt verkocht, maar door middel van erfpacht wordt uitgegeven.

Hoeveel vierkante meter mag je maximaal bebouwen in jouw tuin?

Nou, laten we het hebben over het bebouwen van je tuin. Een vraag die veel mensen zich stellen, en terecht, is: hoeveel vierkante meter mag ik maximaal bebouwen in mijn tuin? Het antwoord is niet zo simpel als je zou denken, want er zijn allerlei regels en voorschriften waar je rekening mee moet houden.

Hoeveel mag je bouwen?

Het eerste wat je moet doen, is je achtererfgebied bepalen. Dit is het gebied dat je mag bebouwen. Hoe groot dit gebied is, hangt af van de grootte van je tuin. Nu komt het ingewikkelde deel: de regels.
  • Als je bebouwingsgebied kleiner dan of gelijk aan 100 m2 is, dan mag je maximaal 50% van dat bebouwingsgebied bijbouwen.
  • Is je bebouwingsgebied tussen de 100 m2 en 300 m2, dan mag je 50 m2 bijbouwen + 20% van alles boven de 100m2 bebouwingsgebied.
  • Is je bebouwingsgebied groter dan 300 m2? Dan mag je 90 m2 bijbouwen + 10% van het deel van het bebouwingsgebied dat groter is dan 300 m2, tot een maximum van in totaal 150 m2.

Een vergunningaanvraag voor jouw Tiny House

Het plaatsen van een Tiny House in jouw achtertuin is een spannend project, wat een slimme planning en zorgvuldige planning vereist. Een van de belangrijkste stappen in dit proces is het aanvragen van een vergunning bij de gemeente. Mits er niet vergunningvrij gebouwd kan worden.

Gemeente Plantoetser

De plantoetser is een ambtenaar die namens de gemeente beoordeelt of jouw bouwplannen voldoen aan de wettelijke eisen, zoals het bestemmingsplan, de bouwverordening en het bouwbesluit. Hij of zij is verantwoordelijk voor het controleren van de aanvraag en de bijbehorende documenten en kan je adviseren over eventuele aanpassingen die nodig zijn om aan de regels te voldoen.

Om een soepel proces met de plantoetser te garanderen, is het verstandig om vooraf een oriënterend gesprek aan te vragen. Tijdens dit gesprek kun je jouw plannen toelichten en eventuele vragen stellen. De plantoetser kan je op zijn beurt informeren over de specifieke eisen en aandachtspunten voor jouw Tiny House. Door vroegtijdig contact te leggen met de plantoetser, vergroot je de kans op een succesvolle vergunningaanvraag.

Gemeente Vergunningsverlener

De vergunningsverlener is de persoon die uiteindelijk beslist of jouw aanvraag voor een omgevingsvergunning wordt goedgekeurd of afgewezen. Nadat de plantoetser jouw plannen heeft gecontroleerd en eventuele aanpassingen heeft voorgesteld, zal de vergunningsverlener de aanvraag beoordelen op basis van de geldende wet- en regelgeving.

Mocht je aanvraag onverhoopt worden afgewezen, wees dan niet ontmoedigd. Ga na wat de redenen zijn voor de afwijzing en kijk of je jouw plannen kunt aanpassen om alsnog aan de eisen te voldoen.

Het aanvragen van een omgevingsvergunning voor jouw Tiny House kan een uitdaging zijn, maar met een grondige voorbereiding en een goede samenwerking met de gemeente en haar ambtenaren, is de kans op succes aanzienlijk groter.

Tiny House op vrachtwagen richting grond plaats
Tiny House in de lucht gehezen met een hijskraan
Tiny House installatie op de gekochte grond, mannen in blauw shirt die aan het werk zijn

Hulp nodig ?

Wil jij een Tiny House aanschaffen? Neem contact met ons op of vul het formulier in en ontvang onze volledige brochure met alle opties en prijzen.

Tiny House hub Logo Licht