Wat is een familiewoning?

Een familiewoning is een extra woning op het erf van een bestaande woning, bedoeld om familieleden dichtbij te huisvesten. Dit kan gaan om (groot)ouders die zorg nodig hebben of volwassen kinderen die zelfstandig willen wonen, maar toch in de buurt willen blijven. Het concept van een familiewoning biedt een flexibele woonoplossing waarbij generaties samenleven zonder concessies te doen aan privacy.

Waarom kiezen voor een familiewoning?

Een familiewoning combineert het beste van twee werelden: samen zijn én zelfstandigheid. Voor veel gezinnen is het een oplossing om voor zorgbehoevende familieleden te zorgen zonder dat zij volledig afhankelijk zijn van externe zorginstellingen. Maar het is meer dan dat.

Een familiewoning biedt:

  • Ruimte voor zorg en ondersteuning: Je kunt ouders of grootouders dichtbij huis ondersteunen zonder dat zij hun zelfstandigheid verliezen.

  • Flexibiliteit: Wanneer de zorgsituatie verandert, kan de woning eenvoudig worden aangepast voor ander gebruik, zoals een gastenverblijf of kantoor.

  • Toekomstgericht wonen: Met de toenemende woningnood is het slim om je erf optimaal te benutten.

We zien een groeiende interesse in maatwerkoplossingen voor familiewoningen. Bekijk bijvoorbeeld onze custom tiny house-oplossingen die volledig op de wensen van onze klanten worden afgestemd.

Een sfeervolle familiewoning in de achtertuin, verlicht van binnen tijdens de avond. De houten gevel en grote ramen creëren een warme uitstraling, terwijl de tuin zorgt voor een rustige en groene omgeving

Wij adviseren je graag over het vergunningsvrij plaatsen van je Tiny House.

Wetgeving en vergunningsregels

Minister Keijzer van Volkshuisvesting heeft recent aangekondigd dat het makkelijker moet worden om familiewoningen op eigen erf te bouwen. In haar nieuwe wetsvoorstel staat dat de vergunningseisen versoepeld zullen worden. Dit maakt het eenvoudiger om bijvoorbeeld een extra woning in de achtertuin te plaatsen zonder complexe procedures.

Voor een uitgebreid overzicht van deze plannen en hun impact, lees onze blog over het NOS-artikel waarin we de wetsvoorstellen in detail bespreken.

Verschil tussen een familie- en mantelzorgwoning

Hoewel de termen familiewoning en mantelzorgwoning vaak door elkaar worden gebruikt, zijn er duidelijke verschillen. Beide concepten richten zich op het huisvesten van familieleden op eigen terrein, maar het doel, de regelgeving en het gebruik verschillen aanzienlijk. Het is belangrijk om te begrijpen welk type woning het beste past bij jouw situatie en de behoeften van je familie.

Mantelzorgwoning

Een mantelzorgwoning is bedoeld voor intensieve zorg aan een familielid. Er zijn bepaalde regels verbonden aan het plaatsen ervan. Je moet bijvoorbeeld kunnen aantonen dat er daadwerkelijk sprake is van mantelzorg. Zodra de zorg stopt, moet de woning een andere bestemming krijgen, zoals recreatieve verhuur of gebruik als gastenverblijf.

Familiewoning

Een familiewoning biedt daarentegen meer vrijheid en flexibiliteit. Het is breder inzetbaar en niet uitsluitend bedoeld voor zorgsituaties. Je kunt een familiewoning bouwen om (groot)ouders, volwassen kinderen of andere familieleden onder te brengen zonder de voorwaarden die gelden voor een mantelzorgwoning.

Luchtfoto van een kraan die een tiny house hijst boven de daken van een stedelijke woonwijk, waarbij de compacte en efficiënte oplossing van het plaatsen van prefab tiny houses in dichtbebouwde gebieden wordt gedemonstreerd.

Waar moet je op letten bij het plaatsen van een familiewoning?

Het is belangrijk om vooruit te denken over de toekomst. Hoe wil je de woning later gebruiken? Blijft het een familiewoning of wil je het misschien verhuren als recreatiewoning of gebruiken als thuiskantoor? Door deze vragen vroeg in het proces te beantwoorden, voorkom je verrassingen en zorg je ervoor dat je investering op lange termijn rendeert voor iedereen.

1. Ruimtelijke ordening en regelgeving

Elke gemeente hanteert andere regels voor bouwen op eigen erf. Controleer vooraf wat de mogelijkheden zijn. Onze vergunningsvrije bouw calculator helpt je hier snel bij.

2. Ontwerp en bouwtekeningen

Een goed ontwerp zorgt ervoor dat jouw familiewoning zowel praktisch als esthetisch past bij jouw erf. Bekijk enkele van onze bouwtekeningen om inspiratie op te doen voor jouw project.

3. Toekomstbestendigheid

Overweeg hoe de familiewoning in de toekomst gebruikt kan worden. Wil je het later verhuren, als kantoor gebruiken of ombouwen tot gastenverblijf? Onze custom tiny house-oplossingen bieden alle flexibiliteit.

Klaar om te starten?

Familiewoningen worden steeds populairder en dat is niet voor niets. Ze bieden een slimme en flexibele manier om extra woonruimte te creëren, perfect afgestemd op jouw gezinssituatie. Of het nu gaat om het dichtbij huis ondersteunen van ouders, het bieden van een eigen plek aan volwassen kinderen, of simpelweg extra ruimte voor werk of recreatie — een familiewoning past zich aan jouw leven aan.

.

Wil je meer weten over onze aanpak, services en aanbiedingen? Vraag dan hieronder de brochure op.