“Kun je een Tiny House in je tuin zetten?” Dit is een vraag die veel mensen zich stellen wanneer ze op zoek zijn naar een manier om duurzamer te wonen en groter te wonen. Op deze pagina zullen we de wetgeving omtrent tiny houses in de tuin ook kort uitleggen.

Allereerst is het belangrijk om te begrijpen dat de wetgeving omtrent Tiny Houses in de tuin in Nederland sterk verschilt per gemeente. Sommige gemeenten staan toe dat je een tiny house in je tuin plaatst, terwijl andere gemeenten dit verbieden. Het is dus van belang om de lokale regelgeving goed te bestuderen voordat je overgaat tot de aanschaf van een Tiny House.

Een belangrijk punt om te onthouden is dat een Tiny House in de (achter)tuin vaak wordt gezien als een bijgebouw. Bijgebouwen zijn toegestaan, maar wel onder bepaalde voorwaarden. Zo moet het bijvoorbeeld passen binnen het bestemmingsplan van de gemeente en mag het niet hoger zijn dan een bepaalde hoogte.

Inhoud van deze pagina

Op zoek naar een totaal oplossing voor de plaatsing van een Tiny House? Gebruik de services van Tiny House Hub.

 

Regels omtrent afstand en oppervlakte
van een bijgebouw

Wanneer je overweegt om een Tiny House in je tuin te plaatsen, is het van belang om te controleren of het bijgebouw voldoet aan de regels omtrent de afstand tot de erfgrens en de maximale oppervlakte die het mag beslaan. Deze regels verschillen per gemeente, dus het is van belang om de lokale regelgeving goed te bestuderen. Over het algemeen geldt dat een bijgebouw een bepaalde afstand tot de erfgrens moet hebben, bijvoorbeeld minimaal één meter. Daarnaast is er vaak een maximale oppervlakte vastgesteld, bijvoorbeeld 30 vierkante meter. Het is daarom verstandig om de afstand en oppervlakte van een Tiny House in de tuin goed te controleren voordat je overgaat tot de aanschaf ervan.

Gebruik van een Tiny House in de tuin

Een belangrijk punt om rekening mee te houden wanneer je een Tiny House in je tuin wilt plaatsen, is dat deze vaak niet mag worden gebruikt als hoofdverblijf. Dit betekent dat het niet is toegestaan om er permanent in te wonen en dat je je hoofdverblijf elders moet hebben. In de meeste gevallen mag een Tiny House in de tuin wel dienen als gastenverblijf, werkkamer of als plek om te ontspannen. Het is daarom van belang om vooraf goed te controleren wat de mogelijkheden zijn binnen de lokale regelgeving en om te bepalen welke functie het tiny house in jouw specifieke situatie kan hebben. Zo voorkom je dat je achteraf voor vervelende verrassingen komt te staan.

Tiny House in de achtertuin met veel planten en bomen

Controleer of er vergunningen nodig zijn

Het plaatsen van een Tiny House in je tuin kan in sommige gevallen vergunningplichtig zijn. Dit kan afhankelijk zijn van de grootte en locatie van het bijgebouw en kan per gemeente verschillen. Het is daarom verstandig om vooraf contact op te nemen met de gemeente om te kijken of er vergunningen nodig zijn. Zo voorkom je dat je later voor vervelende verrassingen komt te staan en eventueel aanpassingen moet doen aan het Tiny House. Het is beter om vooraf goed geïnformeerd te zijn en eventuele vergunningen tijdig aan te vragen.

Tiny house kopen of zelf maken?

Wanneer je een geschikte plek hebt gevonden voor een Tiny House, heb je de keuze tussen het kopen van een bestaand model of het zelf bouwen van je huisje. Bij Tiny House Hub hebben wij een mooie collectie aan Tiny Houses die te koop zijn. Als je liever zelf aan de slag gaat, zijn er op internet veel voorbeelden van Tiny Houses op Pintrest te vinden die je als inspiratie kan gebruiken.

Het kopen van een Tiny House kan aantrekkelijk zijn omdat je direct kunt starten met wonen en niet zelf aan de slag hoeft te gaan met bouwen. Ons huizen worden kant-en-klaar afgeleverd en kunnen direct worden gebruikt na installatie. Hierdoor heb je totaal ook geen last van bouwoverlast wat vervelend is voor de buren en ook veel rommel creeërt in je eigen leef omgeving.

Het zelf bouwen van een Tiny House hoeft echter niet heel moeilijk te zijn, zeker niet als je hier ervaring mee hebt. Een Tiny House heeft namelijk maar een aantal faciliteiten nodig en er zijn veel bouwpakketten beschikbaar om het bouwproces te vergemakkelijken. Wat je ook kiest, zorg ervoor dat je goed geïnformeerd bent over de lokale regelgeving en de benodigde vergunningen voordat je begint met de aanschaf of bouw van een Tiny House.

Tiny House in de achtertuin als tijdelijk verblijf

Voordelen van een Tiny House in eigen tuin

Het hebben van een Tiny House in je eigen tuin heeft enkele voordelen. Zo ben je niet afhankelijk van een externe locatie en heb je altijd de beschikking over je eigen huisje. Bovendien kun je het Tiny House volledig naar eigen wens bouwen en inrichten. Een ander voordeel is dat een Tiny House in je eigen tuin, goedkoper is dan het huren van een appartement of het kopen van een regulier huis voor extra ruimte.

Tijdelijk wonen in een Tiny House
in eigen tuin tijdens een verbouwing

Tijdens een grote renovatie of verbouwing van een woning kan het voorkomen dat er tijdelijk behoefte is aan een ander onderkomen. Vaak wordt er dan gekozen voor een caravan of carcaban naast het huis. Een andere, duurzamere en betere optie is het plaatsen van een Tiny House voor tijdelijke bewoning. Zo heeft u na de bouw van je primaire huis eigenlijk een extra huis, deze kan je gebruiken als een kantoor, hobby ruimte, logeer huis voor familie of zelfs verhuren op Airbnb!

 

Bij Tiny House Hub hebben wij een ruime collectie aan Tiny Houses die geschikt zijn voor tijdelijke bewoning tijdens een verbouwing. Zo heb je een eigen, afgesloten ruimte om te wonen, zonder dat je afhankelijk bent van de beperkte ruimte in huis.

 

Wil je meer informatie over de mogelijkheden van een Tiny House op eigen tuin tijdens een verbouwing? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag bij het vinden van de beste optie voor jouw specifieke situatie.

Wil jij een Tiny House?

Een Tiny House op eigen terrein kan een goede keuze zijn als je slimmer wilt leven en minder afhankelijk wilt zijn van het reguliere huizenaanbod. Het aanschaffen van een Tiny House op eigen tuin vergt wel de nodige voorbereiding, vergunningen en onderzoek naar de geschiktheid van de grond. Hierbij helpen wij jou graag, vul het formulier in en laat je wensen aan ons weten.

Tiny House Hub staat garant voor kwaliteit en service.

Geïnteresseerd in een van onze Tiny Houses? Neem dan gerust contact met ons op. Of vul het formulier in en ontvang direct onze volledige brochure met alle opties en prijzen en uitvoeringen in je mailbox.