Ben jij op zoek naar een nieuwe, duurzame manier van wonen? Dan zou het leven in een Tiny House wel eens iets voor jou kunnen zijn. Deze minimalistische woonvorm is de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Maar wat is een Tiny House nou precies en waarom kiezen steeds meer mensen hiervoor? In dit artikel zullen we deze vragen beantwoorden en de voordelen van het leven in een Tiny House bespreken.

 

Inhoud van deze pagina

Op zoek naar een totaal oplossing voor de plaatsing van een Tiny House? Gebruik de services van Tiny House Hub.

 

Tiny House in de bossen van Nederland

Een Tiny House en wat het is

Een Tiny House is een klein huisje met een veel kleinere oppervlakte vergeleken met normale huizen, de focus ligt hierbij ook veel meer op duurzaamheid. De filosofie van de Tiny House Movement speelt voor veel bewoners een belangrijke rol. Over het algemeen is de oppervlakte van een Tiny House zo’n 35m². 

Het leven in een Tiny House biedt dus vele voordelen. Naast de financiële vrijheid en duurzaamheid, is het ook een manier van leven waarbij je je kunt richten op wat echt belangrijk is voor jou. Het is een efficiënte en duurzame manier van wonen die steeds meer mensen aanspreekt. Ben jij benieuwd of het leven in een Tiny House iets voor jou is? Ga dan eens op onderzoek uit en ontdek alle mogelijkheden die er zijn!

Duurzaamheid

Duurzaamheid speelt een centrale rol bij Tiny Houses. Dit komt vooral door de oorsprong van Tiny Houses. Tiny Houses zijn namelijk zo populair geworden doordat mensen zich aangetrokken voelen tot het minimalistische karakter hiervan. Door de focus op duurzaamheid wordt er bij de bouw gebruik gemaakt van milieuvriendelijke en energiebesparende materialen. Dit zorgt niet alleen voor een lagere ecologische voetafdruk, maar ook voor lagere kosten.

Bij Tiny House Hub werken we nauw samen met de fabrikanten van de aangeboden bouwproducten en systemen. Zo wordt continu de vinger aan de pols gehouden op gebied van materiaalkeuze. De door ons aanbevolen en gebruikte materialen ondergaan de strengste testen op de markt en zijn meer dan eens innovatieve spelers in hun niche.

Bij Tiny House Hub maken we het mogelijk om je droomhuisje volledig naar jouw wensen aan te passen. Zo kan je zelf kiezen hoeveel je uitgeeft en welke afwerkingsgraad je wenst. Van een eenvoudig en goedkoop huisje tot een luxueus en parelwit paleisje: het is allemaal mogelijk.

Financiële vrijheid

Een van de grootste voordelen van het leven in een Tiny House is de financiële vrijheid die het biedt. Omdat de kosten van een Tiny House veel lager zijn dan die van een normaal huis, hoef je minder te werken om de huur of hypotheek te kunnen betalen. Hierdoor houd je meer tijd over voor andere dingen, zoals hobby’s of reizen.

 

Efficiënter wonen

Tiny Houses zijn ontworpen op de woonwensen van de bewoner. Hierdoor hoef je er niet op achteruit te gaan qua woonervaring. Sterker nog, je gaat erop vooruit. Tiny Houses zijn namelijk ontzettend efficiënt. Er is minder grond nodig om ze te bouwen en minder energie nodig om erin te wonen. Hierdoor heb je meer vrijheid om je tijd en energie te besteden aan de dingen die jij belangrijk vindt.

 

Een stukje Tiny House Geschiedenis

De Tiny House beweging is ontstaan als reactie op een aantal gebeurtenissen die de huizenmarkt in Amerika flink aan het wankelen bracht. Door de instortende economie en natuurrampen zoals orkaan Katrina raakten mensen hun huizen kwijt en starters hadden moeite om een betaalbare woning te vinden. De behoefte aan betaalbare en flexibele woonvormen zorgde ervoor dat mensen zoals Dee Williams en Jay Shafer als Tiny House pioniers hun eigen huisjes gingen bouwen.

Om de beperkende wetgeving die eisen stelt aan de minimale afmetingen van huizen te omzeilen, kwamen ze op het idee om de huizen op trailers te bouwen. Zo ontstond er een hele interessante beweging met een filosofie die gericht is op het leven met minder spullen en meer harmonie met de natuur.

Stijging in populariteit

Inmiddels is de populariteit van Tiny Houses enorm in Amerika. Er zijn honderden boeken, blogs en series zoals Tiny House Nation. De eerste Tiny House ‘Jamboree’ trok maar liefst 40.000 bezoekers. De rest van de wereld volgde snel en ook in Europa duiken er overal liefhebbers en bouwers op.

De Tiny House beweging draait vooral om de filosofie van genoegen nemen met genoeg en een leven creëren dat draait om wat werkelijk belangrijk is. Hoeveel ruimte heb je nodig om prettig te kunnen leven zonder overtollige ballast? Dat verschilt per persoon. Door te wonen in een Tiny House creëer je ruimte voor het opbouwen van relaties, om de natuur in te trekken en om nieuwe ervaringen op te doen. Een Tiny House is een middel om het leven dat je wenst te realiseren, niet het doel op zich.

In Nederland is de Tiny House beweging inmiddels geland en ook hier wordt het enthousiast ontvangen. Bijna iedereen heeft er wel eens iets over gehoord en de media staan er bol van. Er bestaan echter nog vaak misverstanden over wat deze prachtige woonvorm nu precies inhoudt en welke filosofie erachter schuilgaat.

Modern huisje met glazen wanden en een houten afwerking, gelegen in een dichtbegroeid bos, met een binnenkijk in de stijlvol ingerichte woonruimte

Tiny House Design

Ook al vraag je je af wat een Tiny House is, je ziet al wel meteen dat er veel aandacht is besteed aan het ontwerp en de details. Vakmanschap is vereist om zo’n klein huis te bouwen en toch functioneel en esthetisch aantrekkelijk te maken. In tegenstelling tot reguliere huizenbouw, waar vaak wordt gekozen voor verkoopbare vierkante meters boven een mooi ontwerp, is de schoonheid van een Tiny House niet ondergeschikt aan zijn functionaliteit. Het is een plek waar je je persoonlijkheid in kunt leggen, waar je de sfeer en charme kunt creëren die bij jou past. Het is een kunstwerk dat tegelijkertijd een woning is.

 

Wonen in de natuur

Ten slotte bieden Tiny Houses de mogelijkheid om meer in contact te staan met de natuur. In een tijd waarin we steeds verder van de natuur verwijderd raken, biedt een Tiny House de kans om een leven te leiden dat meer in overeenstemming is met de natuurlijke wereld. Je kunt een moestuin beginnen, kippen houden en meer tijd buiten doorbrengen. Je kunt genieten van de seizoenen en meer in contact staan met de natuurlijke cyclus van het leven.

Waar wacht je nog op?

Maar het is niet alleen de financiële vrijheid die de Tiny House-beweging zo aantrekkelijk maakt. Het gaat ook om de esthetische aspecten van deze kleine huisjes. Deze huisjes zijn ontworpen met vakmanschap en oog voor detail. Het zijn ware kunstwerken waarin je jezelf kunt verliezen, terwijl je geniet van alle charme die deze huisjes te bieden hebben.

Het is misschien niet voor iedereen weggelegd, maar als je bereid bent om jezelf open te stellen voor deze levensstijl, dan zijn er een hoop voordelen die je kunt ervaren. Zoals meer tijd voor de dingen die je echt belangrijk vindt, minder spullen en minder troep in huis, en meer sociale verbindingen met gelijkgestemde mensen die ook de voordelen zien van een kleiner, eenvoudiger leven.

Dus waar wacht je nog op? Vul het formulier in en krijg onze volledige brochure opgestuurd met alle opties & prijzen.

En wie weet, misschien vind je in een Tiny House wel het geluk dat je altijd al hebt gezocht.